WordPress.com vs WordPress.org

wordpress.com vs wordpress.org

Een jaar geleden begon Vicky heel enthousiast met het maken van een eigen website. Ze had iets horen waaien over WordPress en begon op WordPress.com omdat het eenvoudig en gebruiksvriendelijk leek. Alles wordt er in één pakket geregeld: de hosting, domeinnaam en zelfs de updates werden voor haar uitgevoerd.
Na een tijdje ontdekte ze echter dat ze geen plugins kon toevoegen en beperkt was in het aanpassen van de lay-out en functionaliteiten van haar website. 😕

Daar had ze geen rekening mee gehouden. Ze had altijd gehoord dat WordPress zoveel mogelijkheden heeft, maar daar merkte ze niets van…

Vicky wilde dus meer flexibiliteit en nam contact op met mij. Samen besloten we over te stappen naar WordPress.org. Hier heeft ze volledige controle over haar site en kan ze kiezen welke plugins en thema ze wil gebruiken. Het enige nadeel voor Vicky is dat ze zelf voor de hosting moet zorgen en meer technische zaken (zoals updates en back-ups) moet beheren. Maar na een 1-op-1 sessie met mij hebben we dit allemaal gefixt.

Inhoudstafel

De verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

WordPress is een krachtig platform voor het bouwen van websites, en zoals je hierboven kan lezen bestaat het in 2 vormen. Uiteindelijk gaat het over het zelfde CMS-systeem maar de invulling is anders. Hoewel beide versies hun voordelen hebben, zijn er aanzienlijke verschillen die je keuze kunnen beïnvloeden.
Laten we dieper ingaan op wat elke versie te bieden heeft.

WordPress.com: Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk

Voordelen

  • Eenvoudig in gebruik:
    WordPress.com is perfect voor beginners. Het platform is zodanig opgebouwd dat je gemakkelijk een website kunt opzetten zonder enige technische kennis.
  • Alles-in-één pakket:
    Met WordPress.com hoef je je geen zorgen te maken over afzonderlijke hosting of domeinregistratie. Alles wordt voor je geregeld in één pakket.
  • Automatische updates:
    Je hoeft je geen zorgen te maken over het bijwerken van je thema’s of plugins. WordPress.com handelt dit automatisch af, wat je tijd en moeite bespaart.
  • Beveiliging en back-ups:
    WordPress.com zorgt voor de beveiliging van je website en maakt regelmatig back-ups, zodat je gegevens veilig zijn.

Nadelen

  • Beperkte flexibiliteit:
    Hoewel WordPress.com een ruime keuze aan thema’s en basisfunctionaliteiten biedt, kun je geen eigen plugins installeren of thema’s volledig aanpassen. Dit kan heel beperkend zijn wanneer je gebruik wil maken van specifieke functies of plugins.
  • Kosten:
    Hoewel je gratis kunt beginnen, moet je al snel beginnen betalen voor extra functies. Hierdoor kunnen abonnementen snel duur worden.
  • Beperkte SEO-mogelijkheden:
    De mogelijkheden zijn beperkt. Enkel de hogere abonnementsvormen kunnen gebruik maken van geavanceerde SEO tools en een koppeling met Google Analytics.

Ik gebruik liefst WordPress.org!

WordPress.org: Volledige controle en oneindige mogelijkheden

Voordelen

  • Volledige controle:
    Met WordPress.org heb je zelf de volledige controle over je website. Dit betekent dat je elke plugin kan installeren, elk thema kan aanpassen en zelfs de broncode kan wijzigen om je site precies te maken zoals jij wilt.
  • Uitgebreide mogelijkheden:
    Wil je een specifieke website, webshop, community, leerplatform, enzovoort? Met WordPress.org kan je dit en nog veel meer bouwen. De mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Kostenbesparend: Hoewel je moet betalen voor hosting en een domeinnaam, zijn er geen maandelijkse kosten voor het gebruik van WordPress zelf. Er is keuze uit veel gratis plugins en thema’s. Met je keuze aan plugins kunnen de kosten zo deur worden als je wil.
  • SEO-optimalisatie:
    Met SEO-plugin zoals Yoast of RankMath kan je de SEO van je website een boost geven. Hou er echter rekening mee dat er meer nodig is dan enkel de technische aspecten; ook de inhoud moet SEO proof zijn.

Nadelen

  • Technische kennis vereist:
    Je bent verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van je website. Hoewel je door gebruik te maken van plugins geen uitgebreide kennis hoeft te hebben, is het wel handig om vertrouwd te zijn met software.
  • Tijdsinvestering:
    Het beheren van een WordPress.org site kost meer tijd en inspanning. Je moet zelf zorgen voor updates, beveiliging en back-ups. Hier moet je toch wat tijd voor voorzien.
  • Hosting en domeinkosten:
    In tegenstelling tot WordPress.com moet je zelf hosting en een domeinnaam regelen en betalen.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die de nadelen voor een groot deel kunnen weghalen. Zo kan je kiezen voor een Managed Hosting bij verschillende hostingmaatschappijen. Zij nemen dan de updates en back-ups voor zich. Of je kan inschrijven voor mijn jaarprogramma ‘Je website onderhouden’. 😉

Mijn voorkeur

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan WordPress.org vanwege de ongeëvenaarde flexibiliteit en controle. Het vraagt om een grotere investering in tijd en kennis, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu een complexe website of een webshop wilt bouwen of een eenvoudige blog met unieke functies. WordPress.org biedt de tools en vrijheid om je visie tot leven te brengen.

Welke optie kies ik best?

De keuze tussen WordPress.com en WordPress.org hangt af van je behoeften en vaardigheden.

Ben je een beginner of heb je weinig technische kennis? Dan kan WordPress.com een uitstekende keuze voor je zijn. Het biedt een eenvoudige, onderhoudsvrije ervaring, ideaal dus voor bloggers of persoonlijke websites.

Heb je meer controle, flexibiliteit en functies nodig? Dan is WordPress.org de beste keuze. Het is perfect voor zakelijke websites, grotere projecten, webshops en iedereen die unieke functionaliteiten wil toevoegen.

Weet je niet waar te beginnen? Dan is de online cursus ‘Zelf je WordPress website bouwen’ iets voor jou! 

Ik werk graag met mensen zoals Vicky om hen te helpen hun website naar het volgende niveau te tillen.
Na een korte 1-op-1 sessie wist Vicky precies hoe ze haar site moest beheren en aanpassen.
Wil je ook samenwerken? Boek een vrijblijvende websitebabbel aan en we bekijken wat je website juist nodig heeft.

Picture of Saar
Saar

Websitesidekick