Waarom gebruik je WordPress om een website te maken? Het is een veel gestelde vraag.
De belangrijkste reden: de gebruiksvriendelijkheid! Je hoeft geen ervaring of technische kennis te hebben, je kan toch vlot je website up-to-date houden. En dat is waar ik op sta wanneer ik een website maak: ervoor zorgen dat de klant nadien zelf in staat is om de website in orde te houden.
Inhoudstafel
Wat is WordPress?
WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) dat werd ontworpen om websites en blogs te maken. In 2003 werd het gelanceerd als blogplatform maar ondertussen worden meer dan 40% van alle website met WordPress gemaakt. Het is absolute marktleider op gebied van CMS systemen.
Zetten we even onze technische hoed op dan zien we dat WordPress gebouwd is met behulp van PHP en MySQL. Het is zo ontwikkeld dat je geen PHP of MySQL moet kennen om een website te maken. En daar zit het succes van WordPress. Je hoeft zelfs geen kennis te hebben van coderen om ermee aan de slag te gaan. Er bestaan zoveel thema’s en plug-ins dat je de website helemaal naar jouw wensen kan maken.
Al wil ik er eerlijkheidshalve wel aan toevoegen dat in specifieke gevallen het handig is een (basis)kennis te hebben van CSS en HTML.
De voordelen
Het grootste voordeel en/of reden om WordPress te gebruiken is het feit dat je geen technische kennis nodig hebt om het te gebruiken.
Ik zet graag alle voordelen op een rijtje voor jou:
- Het gebruiksgemak
Het is (zelfs voor beginners) heel gebruiksvriendelijk. Je kan het eenvoudig zelf installeren en er onmiddellijk mee aan de slag gaan. - De mogelijkheid om vlot de website te kunnen aanpassen
Er zijn zoveel thema’s en plug-ins voor handen dat je voor elk idee je hebt wel een oplossing vind. Wil je een geanimeerde tekst, een pop-up, een speciale knop, .., geen enkel probleem.
Laat je creatief maar volledig gaan 😊 - SEO
WordPress is zo ontworpen dat de basis (zonder extra aanpassingen) al goed zit qua SEO.
Daarnaast kan je met Yoast, Rankmath of een andere SEO plug-in de basis nog sterker maken, om zo je website nog beter te optimaliseren voor zoekmachines.
(Goed scoren in Google is een stuk genuanceerder dan enkel een website hebben waarvan de technisch kant van SEO goed staat. De inhoud zorgt voor het verschil!) - Het is een open source CMS
Dit wil zeggen dat iedereen het systeem mee kan onderhouden en ontwikkelen.
Een voorbeeld hiervan zijn de talloze plug-ins die er zijn.
Doordat het open source is, is er een grote community ontstaan. Deze zorgt voor een gigantisch schat aan kennis. En heeft als voordeel dat een eventueel probleem snel opgelost kan worden.
- De prijs
WordPress is gratis, je hebt geen licentie nodig om het te gebruiken.
Er zijn natuurlijk veel betalende thema’s en plug-ins maar met de gratis versies kom je al een heel eind. Zeker wanneer je website zo goed als geen specifieke zaken nodig heeft.
Een WordPress website gebruiken hoeft je in de meeste gevallen niet meer te kosten dan enkel de jaarlijkse hosting en domeinnaam.
Verschil met andere CMS systemen?
Naast WordPress nog talloze andere mogelijkheden om een website te maken.
Met de ene kan je al vlotter aan de slag dan de andere en elk platform heeft zijn voor- en nadelen.
Wix
Wix is populair en heel laagdrempelig. Zijn succes zit in het drag-and-drop systeem waardoor je snel en zonder enige kennis je website kan ontwerpen.
Het heeft niet zoveel mogelijkheden als WordPress, je bent beperkt tot de standaard thema’s die Wix aanbiedt. Wil je extra functionaliteiten dan moet je er vaak voor bijbetalen.
Verder zijn de SEO opties bij Wix vrij beperkt. Wil je vlotter vindbaar zijn bij zoekmachines dan heeft WordPress een streepje voor.
Wix heeft verschillende prijzen. Deze zijn afhankelijk van de grootte van de website en de functionaliteiten die je nodig hebt. In de prijs zit ook de hosting en domeinnaam inbegrepen.
(Bij WordPress moet je deze zelf voorzien.)
Wix is een goede optie voor beginners die een eenvoudige website willen. Ben je op zoek naar meer flexibiliteit, een goede SEO en/of website met veel functionaliteiten dan kies je best een ander platform zoals WordPress.
Je kiest het CMS Systeem aan de hand van welke functies de website nodig heeft
Drupal
Drupal wordt meestal gebruikt voor complexe websites. Websites waar vaak een grote database aan gekoppeld is. Het is flexibeler en meer uitgebreider qua functionaliteiten dan WordPress, al heb je om Drupal te gebruiken wel een goede technische kennis te hebben. Anders dan WordPress is de installatie en implementatie niet zo eenvoudig.
De beveiliging van Drupal is in de kern veiliger dan WordPress. Je hebt er geen extra module of plug-in voor nodig.
Net als WordPress is het gratis maar het laten maken en daarna onderhouden besteed je best uit. Dit zorgt natuurlijk ook voor extra kosten.
Voor grote, complexe websites raad ik steeds aan om gebruik te maken van Drupal.
Andere platformen
Er zijn naast WordPress, Wix en Drupal veel meer platformen. Ik ga geen ellenlange opsomming geven maar wil er toch graag een paar meegeven.
– Joomla :
Het is een systeem vergelijkbaar met Drupal.
– Squarespace :
Het is een betalende websitebouwer waarmee je snel een website kan maken. Je kan het vergelijken met Wix
– De websitebouwers van de hostingmaatschappijen.
Elke hostingmaatschappij voorziet een eigen makkelijk te gebruiken websitebouwer. Ze willen het hun klanten zo gebruiksvriendelijk maken en ze zo aan zich binden.
Deze websitebouwers kunnen interessant zijn voor een blog of kleine, eenvoudige website. Maar zijn vaak beperkt in mogelijkheden.
vb. One.com builder – Combell SiteBuilder – …
Wil je een Webshop dan zijn mogelijke alternatieven Shopify of Magento.
Hoe werkt WordPress
De eerste stap om WordPress te gebruiken, is het installeren op de webserver. Dit doe je op het platform van de hostingmaatschappij. En vaak maken ze het je zo gemakkelijk mogelijk en bieden ze een 1-klik-installatie aan. In enkele stappen staat WordPress op je website.
Via een inlogpagina kom je op de backend/ het dashboard van WordPress. Dit is het hart van je website. Alles vind je hier terug, het is de plaats waar je een thema, plug-ins, pagina’s, beheerders, functionaliteiten enz… kan aanmaken en aanpassen.
Wat houden deze termen nu allemaal in? Ik neem de absolute basis even heel kort met je door.
Thema
Deze bepalen het uiterlijk van je website. Zonder thema is er geen website!
Er zijn ontzettend veel thema’s beschikbaar. Ik raad aan om er eentje specifiek voor jouw noden te kiezen. Het heeft geen zin een uitgebreid thema te kiezen als je de meerderheid van de functionaliteiten niet gebruikt. Dit zorgt er alleen voor dat de website vertraagt.
Plug-ins
Een plug-in zorgt voor extra functionaliteiten op je website. Ook hier zijn er enorm veel mogelijkheden, al zijn er een paar plug-ins die niet mogen ontbreken op je website:
– SEO optimalisatie plug-in
– Beveiligingsplug-in
– Back-up plug-in
– Optimalisatie plug-in
– Caching
– Cookiebanner
– Pagebuilder
Andere plug-ins zijn afhankelijk van de websitenoden.
Pagina's en berichten
Pagina’s gebruik je je inhoud op te vermelden. Zoals je aanbod, over jou pagina, contact, privacybeleid, …
Berichten worden specifiek gebruikt voor blogberichten of nieuwsupdates te vermelden.
Wat je nu leest is ondergebracht onder berichten.
Samenvatting
Wil je een website of webshop maken? WordPress is in veel gevallen het platform voor jou.
Het heeft een paar serieuze pluspunten
- Je hebt geen technische kennis nodig om de website te maken en onderhouden
- zijn flexibiliteit
- SEO vriendelijk
- Gebruik je naast WordPress ook een pagebuilder (zoals Elementor, Divi, Gutenberg, …)
Dan wordt een website maken nog gemakkelijker.
Er zijn natuurlijk ook nog talloze alternatieven. Welke het best voor jouw website is, is afhankelijk van de functionaliteiten die nodig zijn.
Soms kan blijken dat WordPress toch niet de ideale match is voor jouw noden.
Al tonen de statistieken wel aan dat ruim 40% van de website gemaakt worden met WordPress.
Velen zijn blijkbaar net als mij overtuigd van WordPress als websiteplatform.
Overtuigd om WordPress te gebruiken voor je website en wil je graag hulp?
Dan kan help ik je graag verder. Boek een vrijblijvende websitebabbel en we bekijken wat je juist nodig hebt.