Hoe Google Analytics instellen voor je website

Hoe Google Analytics instellen

Heb je een website dan is het belangrijk om de prestaties en het gebruikersgedrag bij te houden. Dit kan o.a. met Google Analytics 4, een krachtige webanalyse-service van Google. In dit blogbericht leer je hoe Google Analytics in te stellen.

Inhoudstafel

Waarom gebruik je Google Analytics?

Google Analytics is een webanalyse-service die waardevolle statistieken en inzichten biedt over de prestaties van jouw website en het gebruikersgedrag. Het geeft je informatie over het aantal bezoekers, populaire pagina’s, herkomst van gebruikers, apparaten die worden gebruikt, de tijd die ze op je website doorbrengen, conversies en nog veel meer.

Met Google Analytics kan je de prestaties van je website meten en verbeteren. Hierdoor kan je betere beslissingen nemen over de inhoud en de gebruikerservaring van je website. Door deze gegevens te analyseren, kan je ook verbeteringen aanbrengen in de navigatie, inhoud en gebruikerservaring van jouw website. Dit leidt uiteindelijk tot een geoptimaliseerde website en meer succes online.

Wat is Google Analytics 4?

GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics die in 2020 is gelanceerd. Vanaf 1 juli 2023 stopt Google de metingen van de vorige versies (Universal Analytics) en kan enkel nog GA4 gebruikt worden. Het is dus belangrijk om nu over te stappen naar GA4.

Gebruik je nog Universal Analytics,
dan is het belangrijk voor 1 juli 2023 over te stappen naar GA4.

De belangrijkste verschillen tussen Universal Analytics en GA4:

 • Google Analytics 4 meet gebeurtenissen in plaats van sessies.
  Dit betekent dat elke actie die een gebruiker uitvoert op je website of app, zoals een klik, een aankoop of een formulierinzending, als een gebeurtenis wordt beschouwd. Je kunt ook je eigen aangepaste gebeurtenissen definiëren en bijhouden die voor jou belangrijk zijn.

 • Google Analytics 4 maakt gebruik van machine learning om inzichten te genereren en voorspellingen te doen. Zo kan je bijvoorbeeld zien hoeveel gebruikers waarschijnlijk zullen converteren in de komende zeven dagen, of welke gebruikers het grootste risico lopen om af te haken.

 • Het is eenvoudiger te voldoen aan de GDPR wetgeving en andere regelgeving met Google Analytics 4 door de opslagduur van persoonlijke gegevens aan te passen, gebruikers de mogelijkheid te geven om hun gegevens te verwijderen of hun toestemming in te trekken, en anonieme signalen te gebruiken als er geen cookies beschikbaar zijn.

 • Je website en app kunnen in één property gemeten worden.
  Dit betekent dat je kan zien hoe gebruikers tussen verschillende platforms wisselen en hoe ze zich gedragen op elk platform.
 • Het rapportagedashboard van Google Analytics 4 is meer flexibel en aanpasbaar. Je kan bijvoorbeeld zelf rapporten maken met behulp van Analysehub, of gebruikmaken van de standaardrapporten.

Hoe Google Analytics instellen?

Om Google Analytics op je website te installeren, moet je eerst een Google Analytics 4-property aanmaken, een gegevensstroom toevoegen en je Google Analytics-code toevoegen aan je website.

Dit zijn de stappen die je moet volgen:

1. Ga naar de website van Google Analytics https://analytics.google.com/analytics/web/ en log in met je Google-account.

Hoe Google Analytics instellen 1

2. Klik op “Meting starten” en vul de gevraagde gegevens in.

Hoe Google Analytics instellen 2

3. Klik op “volgende” en stel de Property in.
Geef je property een naam en selecteer de juiste tijdzone en valuta.

Hoe Google Analytics instellen 3

4. Klik op “Volgende” en vul de bedrijfsinformatie in.

Hoe Google Analytics instellen 4

5. Ga akkoord met de Algemene voorwaarden en je kan gegevens beginnen verzamelen. Kies het gewenste platform “web” en klik om verder te gaan.

Hoe Google Analytics instellen 5

6. Vul de URL van je website in en geef de gegevensstroom een naam.
Klik op “stream maken”

Hoe Google Analytics instellen 6

7. Kopieer de meettag die wordt weergegeven en plak deze in de <head> sectie van elke pagina van je website of installeer de plug-in MonsterInsights of Google Site Kit.

Hoe Google Analytics gebruiken?

Wanneer je Google Analytics hebt geïnstalleerd en de trackingcode aan je website hebt toegevoegd, kan je beginnen met het bekijken van statistieken en informatie over de prestaties van je website.

Het Google Analytics Dashboard:
Zodra je inlogt op Google Analytics, krijg je toegang tot het dashboard waar belangrijke statistieken worden weergegeven. Je kunt direct een overzicht krijgen van het aantal bezoekers, sessies en pagina’s per sessie. Dit biedt een waardevol inzicht in de algemene prestaties van je website.

Daarnaast kun je gedetailleerde informatie verkennen, zoals de geografische locatie van je gebruikers, het gebruikte apparaat en de bezochte pagina’s. Ook kan je aangepaste rapporten maken, segmenten toepassen, filters instellen, doelen definiëren, enz…

Verken de verschillende functies van het dashboard en ontdek welke gegevens voor jou relevant zijn.

Tips en tricks

 • Stel doelen in om het succes van je website te meten:
  Dit kan het aantal ingevulde formulieren, aankopen, downloads of andere conversies zijn. Door doelen in te stellen, kan je deze prestaties nauwkeurig volgen en optimaliseren.

 • Gebruik de mogelijkheid om aangepaste rapporten te maken:
  Je kan aangepaste rapporten maken om specifieke gegevens over jouw website te analyseren en diepere inzichten te verkrijgen.

 • Houd trends bij:
  Vergelijk de prestaties van jouw website met die van vorige maanden of jaren om trends en patronen ontdekken.

 • Integreer Google Analytics met andere Google-producten:
  Door de integratie met bijvoorbeeld Ads, Search Console, Data Studio en Firebase krijg je nog meer inzicht in je marketingprestaties.

Samenvatting

Google Analytics is een onmisbaar instrument voor het meten en verbeteren van de prestaties van je website. Met de overstap naar Google Analytics 4 en het effectieve gebruik ervan kan je gebeurtenissen meten, waardevolle inzichten genereren met behulp van machine learning, en voldoen aan de privacyregelgeving met de opslag en verwerking van persoonlijke gegevens.

Door het instellen van doelen, het maken van aangepaste rapporten en het bijhouden van trends, kun je waardevolle inzichten verkrijgen en je website verder optimaliseren.

Kortom, met Google Analytics 4 heb je een krachtig instrument in handen om de prestaties van je website te meten en te verbeteren. Maak gebruik van de nieuwe mogelijkheden en functionaliteiten, en zorg ervoor dat je tijdig de overstap maakt van Universal Analytics naar GA4.

Wil je een uitgebreide website analyse waarin bekeken wordt hoe je website nog beter geoptimaliseerd kan worden?
Of wil je meer weten over Google Analytics op jouw website?Vraag een vrijblijvende websitebabbel aan en we bekijken wat je website juist nodig heeft.

Saar

Saar

Website-sidekick